Menu Menu
foto 5.JPG
Lichamelijk.jpg
Verstandelijk.jpg
Sporten is voor iedereen! Ook als dit minder goed lukt of als er lichamelijke klachten zijn. “Vanuit deze gedachte is de Beweegwijzer gemaakt. Een boekje met sport- en beweegactiviteiten speciaal voor deze doelgroep”, aan het woord is Tanja Pijleman, sportcoach van Gorinchem Beweegt. De Beweegwijzer is in september 2016 met de start van het nieuwe sportseizoen gepubliceerd.

Van fitness tot (rolstoel) handbal en van hockey tot zwemmen. De Beweegwijzer laat een divers aanbod aan sporten en beweegactiviteiten zien. Er is voor ieder wat wils. In totaal zijn er 34 activiteiten (in het boekje…er zijn er uiteraard nog meer) waar men aan mee kan doen. “Ik raad geïnteresseerden aan om een top drie te maken van sporten die aanspreken. Daarna kan er contact worden opgenomen met de betreffende sportverenigingen om een proefles af te spreken. Na drie proeflessen bij de verschillende sporten kan er een goede keuze gemaakt worden”, aldus Tanja.

Hulp bij het sporten

Naast het overzicht aan activiteiten geeft de Beweegwijzer ook informatie over hulpmiddelen voor het sporten, vervoer naar het sporten, financiële ondersteuning of over sporten met een maatje. Tanja: “We willen, voor zover het kan, het voor iedereen zo makkelijk mogelijk maken om te kunnen sporten. Gelukkig zijn er diverse vormen van ondersteuning mogelijk. Heeft iemand bijvoorbeeld hulp nodig om bij een sportvereniging te komen? Dan is er wellicht een vrijwilliger die daarbij kan helpen.”

Actieve levensstijl

Met het uitbrengen van de Beweegwijzer hoopt Tanja dat nog meer mensen hun weg vinden naar het uitgebreide sportaanbod in Gorinchem. “En daarmee dus ook naar een actieve levensstijl. Sport en bewegen is belangrijk voor iedereen! Het heeft een gunstig effect op de gezondheid, zelfvertrouwen en hoe je je voelt.”

"Door bewegen merk je wat je wel kunt! Daarnaast is het gezellig en ontmoet je nieuwe mensen" - Tanja Pijleman sportcoach

Wens

Het uitbrengen van het boekje komt ook tegemoet aan de wens van diverse zorginstellingen. “Zij spraken tijdens een bijeenkomst in juni 2016 de wens uit om in de ondersteuning van cliënten meer met sport en bewegen te willen doen. Met het boekje beschikken zij nu over een duidelijk overzicht van sportverenigingen waar cliënten terecht kunnen en aan welk beweegaanbod cliënten mee kunnen doen”, aldus Tanja. [De nieuwe editie volgt eind 2018]


Welke sport past bij mij?

Sport en bewegen is belangrijk. Voor iedereen! Een actieve levensstijl heeft een gunstig effect op de gezondheid, zelfvertrouwen en gemoedstoestand. Dat geldt voor mensen met een drukke baan, scholieren, jong en oud, gezonde mensen maar zeker ook voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Op de pagina van Sportzorg is alles te vinden over sport en bewegen met een chronische aandoening.

De Kracht van Sport

De Beweegwijzer is onderdeel van de nieuwe beleidsvisie "De Kracht van Sport" van de gemeente Gorinchem, waarin “Meedoen door beweging” een belangrijke pijler is. Sport wordt hier vooral als middel ingezet voor vitaliteit, preventie, participatie en versterken van eigen kracht. Er is onder andere specifieke aandacht voor bewegingsgerichte zorg, doorverwijzing vanuit de sport naar de zorg (en andersom) en samenwerkende zorgaanbieders.


‘Hoe kan ik mijn brein fit houden ondanks dat ik een beperking heb?’ Dit is van de vragen die PGGM&CO-leden stelden aan professor dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie en bekend van De Wereld Draait Door. Professor Scherder pleitte in het ledenblad PGGM&CO van april dat juist medewerkers in zorg en welzijn, die dagelijks zien wat het betekent als je brein niet goed functioneert, meer en vooral anders moeten bewegen. Want bewegen is investeren in je oude dag. Bekijk Minicollege #1 van professor dr. Erik Scherder.

image-2017-01-04.jpg