Menu Menu
DSC_0065.jpg
70er-jahre-mode1.jpg
2015-12-14 09.53.57-1.jpg
In de week van 19 tot en met 23 december brengen de leerlingen van groep 4 en 5 van nagenoeg alle plaatselijke basisscholen een bezoek aan het Winterfestijn. Zij bezoeken de ijsbaan en de tentoonstelling Seventies Music - Fashion - Design in het Gorcums Museum.

Het programma staat dit jaar helemaal in het teken van de jaren zeventig. Het was een kleurrijke periode, waarin verschillende stijlen en stromingen soms tot felle contrasten leidden. Veel volwassenen zullen dan ook met enige weemoed terugdenken aan de hotpants en de woninginrichting in bruin, groen en oranje. ,,Wij spelen in op de trends uit die tijd met een schaatsdisco”, vertelt cultuurcoach Esther Batenburg van het team Gorinchem Beweegt. ,,De ijsbaan wordt feestelijk aangekleed en DJ Kamal Basu laat de kinderen kennis maken met muziek uit die jaren.”


Schaatsen

Esther vertelt verder: ,,Aan de hand van een stempelkaart schaatsen zij hun eigen ‘elfstedentocht’. Op de kaart staan weetjes vermeld, die betrekking hebben op de zeventiger jaren. Op het moment dat de laatste stempel is gezet, hebben zij op de schaats een afstand van twee kilometer afgelegd. Kinderen die nog niet goed kunnen schaatsen worden geholpen door stagiaires uit het voortgezet onderwijs. Buurtsportcoaches en schaatshulpjes zullen hen eveneens helpen om op de been te blijven. Na afloop krijgt elke deelnemer een gezonde versnapering. Het schoolschaatsen duurt een uur en wordt gesponsord door Nettorama.


Bezoek Gorcums Museum

,,Voor het bezoek aan het Gorcums Museum wordt 45 minuten uitgetrokken”, laat Esther weten. ,,Het bestaat onder andere uit een interactieve rondleiding door de theaterproducenten Mirjam van den Bogaard en Marie-Louise O’Herne. Verkleed als jaren zeventig typetjes laten zij de leerlingen een aantal hoogtepunten van de tentoonstelling zien met de bedoeling dat de kinderen daarop reageren.

Het tweede onderdeel is een fotoshoot door Karin Mollemans. In het auditorium wordt een klassenfoto in de sfeer van de jaren zeventig gemaakt. De kinderen mogen hiervoor kiezen uit verschillende kledingstukken en/of accessoires, die ter beschikking worden gesteld door Rosa en Theater ’t Pand. De foto’s worden van januari tot en met maart tentoongesteld op de tweede verdieping van de Bibliotheek Gorinchem.”


Sport & Cultuur

,,De samenwerking tussen het Gorinchems Winterfestijn, het Huis van Inspiratie en Gorinchem Beweegt zorgt voor een totale beleving. De overige bezoekers van de ijsbaan kunnen het museum met korting bezoeken. Een prima optie voor (groot)ouders als hun (klein)kinderen zich op de ijsbaan vermaken. Het is mooi dat we op deze manier sport en cultuur met elkaar kunnen verbinden.”


Bekijk hieronder een mooie compilatie van het bezoek aan het Winterfestijn 2016!