Menu Menu
IKTOON-balk.jpg
Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar mensen kennen hen vooral als juf, opa of accountant, niet als toneelspeler, pianist of vlogger. Daar komt met de Iktoon-campagne in de maand juni verandering in. Gorinchem is dan het podium van alle amateurkunstenaars. Kom je ook naar de spetterende start op zaterdag 2 juni om 13.30 uur op de Groenmarkt? Bekijk hieronder het gehele programma!

Kunst voor het raam

Schilderkunst, beeldhouwkunst, siersmeedkunst en ook poëzie, fotografie en audiovisuele kunstvormen staan tijdens de maand juni in de etalages in de binnenstad van Gorinchem. Mis het niet!

Wanneer     Vrijdag 1 juni t/m 30 juni 2018
Waar             Binnenstad (etalages in de Kelenstraat en Arkelstraat)

Een spetterende, kleurrijke opening

Een groot doek in een frame op de Groenmarkt. De bezoekers ontvangen een waterpistool gevuld met verf en dan spuiten maar...

Wanneer     Zaterdag 2 juni
Tijd              13.00 uur
Waar            Groenmarkt

Ik Toon op straat

Alle disciplines (dans, beeldend, muziek, etc.) worden in de binnenstad op straat getoond. Bijvoorbeeld live schilderen, flashmob, big band. Of mini-exposities in de winkeletalages. Het motto is: Laat jezelf zien!

Wanneer     Zaterdag 2 juni
Tijd               13.00 - 16.00 uur
Waar            Binnenstad

Open Podium

Elke vrijdag in de maand juni brengen we zangers, dansers, toneelspelers, cabaretiers, dichters en muzikanten uit Gorinchem bij elkaar op diverse locaties.

Wanneer     8/15/22/29 juni van 20.00 - 23.00 uur
Tijd               20.00 - 23.00 uur
Waar            Peeriscoop, 't Pand, Kruitmagazijn of Luisterpost

Fortes Festival

Cultureel festival voor de jongeren van Gorinchem: film, (straat)theater, muziek, dj, expositie, dans, animatie, letteren...)

Wanneer     Zaterdag 9 juni
Tijd               15.00 - 23.00 uur
Waar            Fortes Lyceum, Wijdschildlaan

Gorcum in muziek

Muzikanten spelen live de nummers die ze over Gorinchem hebben geschreven. En presenteren tevens de cd die als sluitstuk van dit project gaat verschijnen.

Wanneer     Zaterdag 9 juni
Tijd               14.00 - 17.00 uur
Waar            Binnenstad

Culturele Route

Tegen het historisch decor van vestingstad Gorinchem wordt elke 2e zondag van de maand de Culturele Route Gorinchem (CRG) gehouden. Kunst- en cultuurliefhebbers lopen deze route al sinds 1995. Zo maken zij kennis met de enorme schat aan beeldende kunst en cultuur die Gorinchem bezit.

Wanneer     Zondag 10 juni
Tijd               13.00 - 17.00 uur
Waar            Binnenstad

De Langendijk-route

Dramadocent en regisseur Fons van Rongen bedacht een waanzinnige route door, om en in panden op de Langendijk. Kunst op een onverwachte plek, als kunstenaar een onbekend 'podium' en als kers op de taart wordt het publiek geconfronteerd met verrassende acts, muziek, dans, verhalen, etc. op plekken waar men normaal gesproken nooit komt.

Wanneer     Zaterdag 16 juni
Tijd               20.00 - 21.30 uur
Waar            Langendijk

Storytrail 'Gorcumse geheimen'

Theatermaker en regisseur Roy Grünewald bedacht een 'storytrail' over (een deel van) de stadswallen. Het publiek verzamelt zich in het Vijfzinnentheater en maakt met bijzondere 'gidsen' (vertellers) een wandeling over de wallen waar in de schemering een bijna magische sfeer heerst. Die versterkt wordt met vreemde wezens die daar rondlopen. Op onverwachte plekken worden verhalen (Gorcumse Geheimen) verteld, maar op een eigentijdse en soms absurde manier. Met grimeerkunst, dans, theater, muziek, zang, etc. Het publiek betaalt een entree, maar de opbrengst gaat naar KiKa en het inloophuis voor mensen met kanker De Blauwe Anemoon.

Wanneer     Zaterdag 23 juni
Tijd               vanaf 19.00 uur
Waar            Vijfzinnen theater en stadswallen

Klassiek binnen de vesting

Klassiek op verrassende plekken! Optredens van amateurkunstenaars in de binnenstad als voorproefje op het OPEnRAam concert op zondag 1 juli.

Wanneer     Zaterdag 30 juni
Tijd               14.00 - 17.00
Waar            Binnenstad
Klassiek concert in de Vijfzinnen om 20.00 uur.

OPEnRAamconcert

Op zondagavond vindt op de Groenmarkt de 6e editie plaats van het OPEnRAam concert. Hierin willen wij meer aandacht schenken aan optredens van Gorcumse talenten. Opera fragmenten vanuit open ramen, balkons en dakterrassen en muziek en dans op een centraal podium midden op de markt.

Wanneer     Zondag 1 juli
Tijd              21.00 - 23.00 uur
Waar            Groenmarkt


Ik Toon in Piazza

Er komt op het binnenplein van het Piazza Center een podium met balletvloer en techniek. Hierop kunnen uitvoeringen plaatsvinden (dans, muziek, theater, streetdance, etc.). In de omgeving van het podium is ruimte om (beperkt) werk te exposeren of zelf je kunst te demonstreren (bv schilderen, tekenen, keramiek, stoffen, maskers, grime, etc.). Verder is er een aantal marktkramen waarop je brochures, etc. kunt neerleggen om bv. nieuwe leden te werven voor je vereniging of leerlingen voor kunstdocenten. Ga er zelf bij staan om vragen de beantwoorden.

Wanneer     Zaterdag 30 juni
Tijd              11.00 - 16.00 uur
Waar            Piazza Center