Menu Menu
Positief Coachen.jpg
Ad after.png
IMG-20151112-WA0000.jpg
De gemeente Gorinchem gaat in het voorjaar van 2017 aan de slag met de tweede stap van de campagne ‘Naar een positief sportklimaat’. Daarmee wil ze uitdagingen aanpakken bij de sportclubs zoals een tekort aan vrijwilligers, veel afhakende pubers, incidenten en wel erg fanatieke ouders. Een meer positief klimaat leidt immers tot: meer winnen, meer sportief gedrag, meer leden en meer vrijwilligers. Wij helpen de clubs daarbij.

De effecten bij de clubs

In de sport is gek genoeg best veel negativiteit. Te vaak nog bemoeien ouders zich (op een vervelende manier…) met het spel, reageren spelers fel naar de arbitrage of uiten coaches zich op een negatieve manier richting hun sporters. Om slechts een paar voorbeelden te noemen. Met elkaar gaan we een einde maken aan alle negativiteit op en rond de sportvelden.

Want in een positief sportklimaat:

- ontwikkelen sporters zich beter;

- haken er minder pubers af (en onder die afhakers zitten ongetwijfeld ook talentvolle

sporters en de vrijwilligers van de toekomst!);

- komen er minder incidenten voor;

- en zijn vrijwilligers eerder geneigd om actief te worden of te blijven.

Hun eigen campagne

Sportclubs kunnen zelf gaan werken aan zo’n positief klimaat. Een klimaat waarin sporters optimaal gedijen en waarin vrijwilligers met plezier hun steentje bijdragen. Positief Coachen ondersteunt ze daarbij! Zo’n project is voor een club:

- gemakkelijk, want het is heel overzichtelijk en we helpen de clubs met alles;

- betaalbaar, want de clubs zelf betalen slechts een eigen bijdrage;

- leuk, want we werken bijvoorbeeld met toneelspel en grappige filmpjes;

- inpasbaar, want het sluit vast goed aan bij wat de clubs al doen;

- laagdrempelig, want het vindt bij de club zelf plaats.

De campagne bestaat uit een bijzondere aftrap voor alle vrijwilligers van een club: de voorstelling ‘Dat schiet lekker op zo!’ in hun eigen kantine of clubhuis, en een aantal vervolgactiviteiten.

Hoe ziet Positief Sportklimaat Gorinchem er uit?

De gemeente Gorinchem maakt het project mogelijk waaraan een aantal sportclubs meedoet. Dit voorjaar sluit een nieuwe sportclub aan samen met het Caribabad. De eerste lichting sportclubs heeft reeds twee voorstellingen en een reeks vervolgbijeenkomsten gehad. Het gaat hier om:

1. voetbalvereniging GVV Unitas

2. voetbalvereniging GJS

3. korfbalverenging GKV

4. handbalverenging Achilles

5. basketbalvereniging GOBA

Zij vormen, onder leiding van de verenigingsadviseur van de gemeente (Devie de Ronde), het platform Positief Sportklimaat Gorinchem, waarin zij tips en ervaringen uitwisselen en vervolgactiviteiten organiseren. De stichting Positief Coachen ondersteunt de gemeente hierbij. Daar komt dit voorjaar een nieuwe club bij: badmintonclub Raptim. Ook gaan de zweminstructeurs van het Caribabad met Positief Coachen aan de slag.

Wat is Positief Coachen eigenlijk?

Positief Coachen is een beweging van zo’n honderd maatschappelijk betrokken professionals, die met elkaar willen helpen om aan een positief klimaat in de sport te werken (en met de metafoor van de sport ook thuis en rond school). Het programma is wetenschappelijk onderbouwd, gestoeld op praktijkervaringen van topcoaches, gegoten in een aantrekkelijke vorm en gericht op een duurzame verandering. Kijk op www.positiefcoachen.nl voor het totale aanbod voor:

- sportvrijwilligers

- ouders

- sportclubs

- gemeenten / sportbedrijven / CJG’s / e.d.

- scholen

- bedrijven

Naamloos.png