Menu Menu
7.jpg
9.jpg
6.jpg
GORINCHEM, 01 november 2016 – Groep 4 van de Gorinchemse basisschool CBS De Tamboerijn is in samenwerking met Gorinchem Beweegt na de herfstvakantie gestart met The Daily Mile. Het succesvolle Schotse beweegprogramma voor basisschoolleerlingen zorgt voor fittere kinderen door 15 minuten per dag te (hard)lopen met school.

Twee keer per week trekken de leerlingen van groep 4 er in de ochtend op uit. Er zijn meerdere routes van 1,5 kilometer uitgezet. “We kiezen er bewust voor om ’s ochtends te lopen, zodat de leerlingen dan wat energie kwijt kunnen voordat ze beginnen met de vakken waar ze concentratie voor nodig hebben. Na 4 weken bekijken we of we het aantal dagen gaan ophogen en of we dit willen doorvoeren naar de andere klassen. De eerste reacties zijn positief”, aldus Van Hofwegen.

Positieve effecten

Uit onderzoek door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne) blijkt dat kinderen per dag te veel stilzitten. Juist door iedere dag 15 minuten te (hard)lopen krijgen kinderen de kans op school meer te bewegen. Daarnaast heeft The Daily Mile een positief effect op de concentratie, stemming, gedrag en de gezondheid van leerlingen. Wethouder Sport Hans Freije kan dan ook niet anders dan dit initiatief toejuichen. “We willen alle Gorcumers inspireren tot een gezonde leefstijl. Onze uitdaging is om onze opgroeiende inwoners een gezonde basis mee te geven, zodat ze daar een leven lang op kunnen bouwen. The Daily Mile is een prachtig voorbeeld hoe op een leuke en makkelijke wijze kinderen in aanraking komen met bewegen.”

“Toen ik van The Daily Mile hoorde, was ik direct enthousiast. Het is, binnen onze ambitie een Gezonde School te worden, een logische stap om de leerlingen meer te laten bewegen”, aldus directeur Andra van Hofwegen van CBS De Tamboerijn.

The Daily Mile

Een voormalig onderwijzeres op een basisschool in Schotland ontwikkelde samen met haar leerlingen The Daily Mile. Aanleiding hiervoor was de slechte fysieke conditie van de vele leerlingen. Het initiatief is in het Verenigd Koninkrijk een groot succes. In september dit jaar vond in Nederland de aftrap plaats van The Daily Mile. Erben Wennemars is als ambassadeur verbonden aan het initiatief. Het is voor iedere basisschool mogelijk mee te doen aan The Daily Mile

Op maandag 7 november loopt wethouder Hans Freije The Daily Mile mee met groep 4 van De Tamboerijn. Na afloop krijgen de kinderen een bidon met water uitgereikt. De Tamboerijn stimuleert hiermee het drinken van water onder haar leerlingen.